Skip to main content

Å forberede seg til en Grønlandskryssing eller andre langturer handler ikke bare om fysisk trening. Det er minst like viktig å trene på alt som har med camprutiner å gjøre. Tenk at du skal forbedre deg, ikke fokuser på perfeksjon. Du skal kun trene for å bli bedre, bedre enn du var dagen eller uka før. 

Bli venn med teltet ditt

Slå opp telt kan du gjøre nesten hvor som helst, du må ikke reise langt opp på vidda for å få god trening på det. Du kan gjøre det i en skog rett ved, i hagen om du har det, nesten hvor som helst der det er plass til et telt egentlig. Øv som om det er skikkelig kaldt, ha hansker på i starten, før du kanskje prøver deg frem med votter også. Er det skikkelig kaldt, så kan du ikke holde på med kalde teltstenger og bar hud. Det kan resultere i frostskader ganske raskt! Skal du bli god på noe, så handler det om repetisjon. Og det kan aldri bli nok trening, du blir aldri ferdig med å trene.

Sette opp camp

Få orden på tingene dine

Når været er ille, så handler det om at ting skal gå fort, men ikke for fort. Det er fullt mulig å jobbe effektivt hvis man har øvd på ting i forkant, det trenger ikke bli surr av den grunn. Når vinden pisker deg i ansiktet og kulden krever sitt, så handler det om å komme seg inn i teltet fortest mulig. Desto bedre system du har for oppsett av telt, og orden i pulken, jo raskere går denne operasjonen.

Når vi er på en lang tur som Grønland, så pleier vi å bytte på inne- og utetjeneste. Det vil si at så fort teltet står trygt i vinden, så går den ene inn for å fyre opp brenneren og starter med snøsmeltingen. Den andre blir igjen ute for å feste de siste bardunene og spa snø rundt teltet. Den som er ute er også ansvarlig for å rydde pulk, ski og staver sammen sånn at vi ikke mister noe i snøen i løpet av natta. Så fort dette er gjort, så gjenstår det kun å ta inn det mest nødvendige fra pulken. Dette kan gjøres svært effektivt om man har et godt system i pulken. Jeg pakker stort sett alt som er viktig å ha i teltet i vanntette pakkposer merket med «telt». Bare skriv på posen med tusj. Så er det bare å kaste alt rett inn i teltet, du slipper å stå lenge og rote i pulken for å finne det du trenger. Mindre frustrasjon fører til mer glede!

Vintercamp

Øk antall timer i soveposen ved å smelte snø effektivt

Snøsmelting og matlaging er definitivt en av de største tidstyvene på en lang vintertur. Desto kaldere det er, desto lengre tid bruker man på dette. Så her er det klart at effektivitet er veldig viktig. Og effektivitet på dette området, betyr mer tid i soveposen, som definitivt er et ønske for de fleste. Hvile på langtur er det viktigste av alt, for maksimal evne til restitusjon. Fyll to nalgene-flasker med varmt vann og gjerne en termos med kokende vann. Nalgene-flaskene kan du putte i soveposen sånn at du har lunkent vann til dagen etterpå, og herlig varme i løpet av natta. Neste morgen trenger du kun en rask oppvarming av drikkeflaskene og termosen for å ha temperert drikkevann resten av dagen. Dette sparer masse tid neste morgen, som betyr at du kan ligge lengre i posen. Eller du kan gjøre andre ting som du har lyst, eller som du må. Sett aldri fra deg varme drikkeflasker i teltet, putt de ned i soveposen, eller noe annet som holder på varmen. Hvis ikke så er det rett og slett som å kaste bensin ut av vinduet. Vi må spare på alt vi kan. Sist, men ikke minst, ventiler teltet ofte når du fyrer brenner i teltet. Det dannes karbonmonoksid når du setter en kald kjele på toppen av en brenner, denne gassen er livsfarlig, usynlig og luktfri. Spesielt hvis det er vindstille. 

Pass på at du nyter forberedelsene 

Til slutt vil jeg bare si at alle må huske at, alle kan komme seg over Grønland å få en fantastisk opplevelse. Så lenge du bestemmer deg for det, satser alt du har av stå-på-vilje og nyter tiden med trening før avreise! 

nb_NONO