Skip to main content

Hvilke forberedelser kreves for en Grønlandskryssing? Det er veldig mange som lurer på hva som kreves av fysiske forutsetninger for å gjennomføre en tur over innlandsisen på Grønland, eller andre turer av lignende lengde. De aller fleste er bekymret for at de er i alt for dårlig form. Enten nå, eller før avreise. Det synes jeg i utgangspunktet er ganske bra, fordi det er så utrolig viktig å ta treningen før en så krevende tur på alvor. Men bruk den frykten på en konstruktiv måte. Bruk den som motivasjon til å trene mye, og ikke minst, tren bra. Det er kun en måte å slippe bekymringen for å ikke være i god nok form på – Start treninga! 

I utgangspunktet kan alle som har normal god fysikk og helt grei ski-bakgrunn komme seg over isen på Grønland. Det er bare det at man får så ufattelig mye igjen for å trene godt i forkant, det kan jeg ikke få sagt nok. Desto mer du trener, jo finere tur får du. Det er den beste følelsen i verden å komme til camp å føle at man fortsatt kunne gått et par timer til. Det så mye lettere å nyte opplevelsen av å være på en så lang tur hvis man er i god form. 

 

Gruppe på dekktrening

Starter du treninga i god tid før avreise, gjerne minst et år, har du fint lite å bekymre deg for. I Pure Madness anbefaler vi å trene en kombinasjon av dekk- og styrketrening. Med spesiell fokus på styrke i overkropp, beina får god nok utfordring med dekktrening. Det er fint lite som slår en sterk rygg når man skal grave en kuldegrop etter en lang dag på ski.

Start forsiktig med dekktrening, antall dekk man skal trene med kommer jo litt an på terrenget man går i. Generelt bør man fint kunne trekke to store dekk, 16-18 tommer dekk, over 2-3 timer uten å gå i kjelleren. Velg gjerne motbakke fremfor flat mark, om mulig. I motbakke får man trent opp akilles til å tåle påkjenningen av å trekke tung pulk i motbakkene på Grønland. Man kan fint oppnå denne effekten ved lett jogging i motbakke, eller gange med ryggsekk. Kast gjerne 10-15 kg i sekken. Dei siste 6 mnd før avreise, vil vi anbefale minst to økter med dekktrening i uka, i tillegg til styrketrening.

Dekktrening

Følger du et opplegg som skissert over, kan du trygt legge alle bekymringer om å ikke være i god nok form i fra deg. Bruk heller den tida til å glede deg til tur! I tillegg til fysisk trening, er det også viktig å trene på ferdigheter ute i felt. Øv masse på å sette opp telt, fyre bensinbrenner og rutiner i telt. Kom deg gjerne på lengre skiturer med pulk så lenge snøen ligger. Nyt stillheten og nyt mestringsfølelsen du får av å bli bedre og bedre på leve livet i telt på vinteren. Spar på dekktreningen til snøen har smeltet!

Vi Pure Madness hjelper deg med å sette opp et eget treningsopplegg for deg personlig. Det er viktig for oss at du ikke blir for ivrig i starten, dette skal være en maraton, ikke en sprint. Du kommer til å komme i ditt livs form, den beste du kan bli !

nb_NONO